Otok Pag

OTOK PAG

 

Sa nama ćete imati priliku posjetiti jedan od najrazvedenijih i najsunčanijih otoka u Hrvatskoj. Otok čipke, soli, janjetine i sira, otok Pag. Otok Pag dugačak je preko 60 km i velika je razlika između istočnog i zapadnog dijela otoka.  Istočni dio otoka, okrenut prema kopnu, je nerazveden, strm, surova izgleda, visok, ukrašen mnoštvom grebena dok je zapadni dio otoka znatno niži, zeleniji, pitomiji.

Paška čipka je jedinstveni rad vrijednih i vještih ruku žena iz grada Paga. Sir je najpoznatiji gastronomski brend otoka Paga. Izrađuje se isključivo iz mlijeka autohtone paške ovce. Paška sol je, uz čipku, drugo bijelo zlato grada Paga s tisutljećnom organiziranom proizvodnjom. Paške solane spadaju u najstarije na istočnoj jadranskoj obali čiji prvi spomen kronike bilježe u 10. stoljeću. Paška janjetina specifičnog je okusa zbog prostora u kojem autohtona ovca živi i u kojem se hrani. To je krš, goli kamenjar na kojem rastu razna ljekovita bilja; slavulja, škrta sitna trava obasuta posolicom koju nanose zimske bure. Upravo zbog takvog uzgoja i načina ishrane, meso paške janjetine ima poseban okus, a svjetski gastronomi smatraju ga vrhunskim specijalitetom.

POSJET SIRANI GLIGORA

Ukoliko želite uživo vidjeti proizvodnju i osjetiti mirise i okuse najboljih sireva vodim Vas u siranu Gligora.

Oganiziramo grupne ili privatne posjete sirani prema sljedećem programu:

  • priča o Sirani Gligora i njihovoj proizvodnji
  • razgledavanje proizvodnog pogona u sirani
  • posjet zrionici u podrumu sirane
  • kušanje raznih sireva Gligora u kušaonici na katu sirane uz prekrasan pogled
  • gledanje projekcije u kušaonici: od pašnjaka do zrionice
  • mogućnost kupnje u trgovini Gligora kraj sirane

POSJET VRTOVIMA LUNJSKIH MASLINA

Na području Grada Novalje, na samome sjeveru otoka Paga, nalaze se lunjski maslinici koji već stoljećima predstavljaju netaknuti, najegzotičniji kutak u regiji. Prirodne samonikle masline, koje se tu nalaze više od tisućljeća, pokazuju čovjeku jačinu opstanka ovoga karakterističnog krajobraza. Lunjski maslinici protežu se na oko 24 ha i broje više od 80.000 stabala sorti oblice cijepljene na divlju podlogu masline Olea oleaster linea. Ističe se oko 1.500 stabala oblice visokih od pet do osam metara, čija se prosječna starost procjenjuje na 1.200 godina, dok je najstarija maslina u Lunu stara 1.600 godina. Ovaj je maslinik jedinstven u svijetu zbog velikog broja tisućljetnih stabala na okupu. U okruženju čistog mora i surovoga gola kamena, priroda je stvorila nešto što niti jedan ljudski genij ne bi mogao stvoriti.

Vodim Vas upravo tamo, u netaknuknuto kutak prirode bajkovitih maslinika.

Cijena na upit!

 

Pošaljite nam upit Na Vaš upit odgovaramo u roku 24 sata