Dani Vitezova vranskih

DANI VITEZOVA VRANSKIH

Na ”Danima Vitezova vranskih”, povijesnog spektakla zadnjeg vikenda kolovoza, oživljavaju se sadržaji i kulise davnih vremena. Pred vama će se ukazati srednjovjekovni tabori, viteški turniri, stari zanati, igrokazi, vitezovi-konjanici iz cijele hrvatske i iz inozemstva, sokolari, običan puk, žongleri i siromasi… pitoreskne nošnje, uniforme, ratne naprave, i k svemu tom bogata kulinarska ponuda uronjena u srednjovjekovne recepture. Ništa vas tih dana neće ostaviti ravnodušnim. Još kada vam Vransko polje ponudi plodove zemlje nećete znati gdje se u vama nastanilo prijestolje užitka: u očima ili na nepcu.

Neposredno uz Han Jusufpaše Maškovića, posljednju tursku utvrdu pri zapadnoj civilizaciji, povjesni spektakl će vas uvesti u vrijeme velikih bitki, a ako na trenutak zažmirite činit će vam se kako ste dio herojske vojske, isturenog bedema pred turskom najezdom, velikih vranskih priora Ivana Paližne i Petra Berislavića.

Ova manifestacija oživljava sjećanje na srednjovjekovnu povijest Vrane i templare, bogat i utjecajan monaško-viteški red u to doba prisutan u Vrani. Povijesne priče, vitešku vrlinu i vještinu mačevanja prezentiraju članovi udruge Vranski vitezovi u scenskom prikazu turskog napada na Pakoštane te konačnog obračuna na Vrani. Popularnost ove manifestacije širi se preko regionalnih granica. Svake godine pridružuje joj se sve više udruženja i organizacija iz ostatka Hrvatske. U Vrani se prezentiraju bajkovite slike i priče srednjeg vijeka, konjanici, usamljeni noćni jahači, vilinski plesovi. Ova manifestacija uključuje i Maškovića han, čiji zidovi postaju dio scene, a prostor uokolo hana je ispunjen etnološkom i gastronomskom ponudom.

Pošaljite nam upit Na Vaš upit odgovaramo u roku 24 sata