Planinska avantura na Velebit

TULOVE GREDE – ZRMANJA

Prepustite se povezanosti čovjeka i planine i iskusite s nama nezaboravnu avanturu! Popnite se na najatraktivniji vrh koji je služio kao kulisa za najpoznatije filmske scene Winnetou filma s kojeg se pruža veličanstven pogled na zadarsko zaleđe i otoke!

Polazak s dogovorenog mjesta u jutarnjim satima. Naš izlet započet ćemo ugodnom vožnjom kroz „srce Bukovice“ – Medviđu te Ravne Kotare koje slove za jedno od najbogatijih i najplodnijih dijelova dalmatinskog zaleđa prepunog pitoresknih sela autentične ruralne arhitekture, gdje ćete imati priliku doživjeti floru i faunu ovog područja.

Izlet nastavljamo vožnjom prema najatraktivnijem vrhu Velebita, Tulove grede. Tulove grede su izrazito strmi grebeni vapnenačkih stijena. Kao jedan od najatraktivnijih vrhova Velebita, svojom osobitom i pomalo surovom ljepotom krajobraza Tulove grede poslužile su kao scenografija za mnoge filmove, a najpoznatiji je svakako film o Winnetouu – fiktivnom indijanskom poglavici, njemačkog pisca Karla Maya. Tulove grede su poznate kao planina gdje je poglavica Winnetou umro, a nakon smrti glumca Pierre Brice-a, prvog i najpopularnijeg glumca koji je utjelovio poglavicu Winnetou, njegova supruga je prosula njegov pepeo po ovom veličanstvenom vrhu.

Vozit ćemo se Majstorskom cestom – 41 km dugom prometnicom, izgrađenom 1832. godine s ciljem povezivanja sjeverne Hrvatske i obale. Josip K. Knežić radio je na cesti čak 11 godina. Majstorska cesta je u originalnom stanju kao što je bila u 19. stoljeću, stoga je 2007. proglašena kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Dolaskom do podnožja Tulovih greda započinje uspon do vrha u trajanju od 1 sata i 30 minuta s pauzama. Na vrhu se zadržavamo 15 minuta uz pogled na nezaboravnu panoramu zadarskog zaleđa i otoka s visine od 1100 metara.

Nakon toga slijedi lagani spust niz padine Velebita odnosno do rijeke Zrmanje gdje ćete imati pauzu i slobodno vrijeme za kupanje u rijeci prekrasne tirkizne boje. Rijeka Zrmanja prolazi kroz divlji i stjenoviti krajolik i kreira veličanstveni kanjon, mjestimice dubok preko 200 metara. Mogućnost odlaska do seoskog gospodarstva Mićanovi Dvori na ručak, gdje ćete u autohtonom ambijentu imati mogućnost uživati u jelima hrvatske kuhinje pripremljene na tradicionalan način. Povratak u Pakoštane s planiranim dolaskom u kasnim poslijepodnevnim satima.

Cijena na upit!

 

Pošaljite nam upit Na Vaš upit odgovaramo u roku 24 sata