Okruženje

Biograd

Biograd na moru krunidbeni grad hrvatskih kraljeva, danas je poznati turistički i posebice nautički centar u samom središtu jadranske obale.
Gradić koji je narastao upravo do veličine pogodne za život po mjeri čovjeka, leži na poluotoku okruženom modernim marinama i rivom s koje se pruža nezaboravan pogled na jedan od najslikovitijih morskih tjesnaca Pašmanski kanal i otočiće koji su po njemu razasuti.

Zanimljiv zemljopisni položaj u središtu jadranske obale u okružju nacionalnih parkova i parkova prirode, dugogodišnja turistička tradicija, te bogata turistička, kulturna, sportska i ugostiteljska ponuda samo su neki od razloga za odabir Biograda kao odredišta za zanimljiv i dinamičan godišnji odmor.


 

Drage

Drage su mjestašce u blizini Pakoštana koje na prvi pogled osvajaju posjetitelja šarmom i prirodnošću ambijenta gdje razvedena obala s brojnim uvalama i šljunčanim plažama pruža gostu željnom osame “vlastiti” dio mora daleko od masovnog turizma. Priroda je tu stvorila idealne plaže, koje se zbog struja mogu podičiti izvanrednom čistoćom mora. Iako se Drage nalaze vrlo blizu gradova kao što su Zadar i Šibenik, po miru i tišini mogu se mjeriti s nekim vrlo udaljenim mjestima na otocima, a ipak uz sve pogodnosti modernog načina života.


 

Šibenik

Šibenik je smješten u središnjem dijelu hrvatske obale Jadrana, u slikovitom, razvedenom zaljevu u koji utječe rijeka Krka, jedna od najljepših hrvatskih kraških rijeka. Šibenik je najstariji samorodni hrvatski grad na Jadranu, nalazi se u najzaštićenijoj prirodnoj luci, na sredini istočne obale Jadranskoga mora, prastarog mare Adriaticuma, na ušću ljepotice Krke, na izvorima bogate hrvatske povijesti, vjerojatno na mjestu gdje su neki od prvih doseljenih Hrvata ugledali plavo more, ćudljivo i lijepo, koje ih je vjekovima branilo i štitilo, hranilo i čuvalo.


 

Vrana

U plodnom ravničarskom zaledu, u blizini Vranskog jezera smješteno je mjesto Vrana. Mjesto koje zauzima posebno mjesto u povijesti ovih krajeva i  borbi protiv Osmanlija, Vrana je oduvijek svojim gospodarskim značenjem, ljepotom te izobiljem vode privlačila pozornost veleposjednika i njihovu želju za naseljavanjem ovog kraja. Vrana ima svoju bogatu povijest još od 9. stoljeća, a u njoj se nalazi i danas jedan od najznačajnih spomenika  islamske svjetovne arhitekture u Hrvatskoj „ Maškovića han“ koji je dao sagraditi Jusuf Mašković još davne 1643. godine.


 

Vrgada

Vrgada je otočić u Jadranskom moru, ispred mjesta Pakoštana. Konstantin Porfirogenet je spominje već u srednjem vijeku, jer je bila od velike važnosti kao nadgledna točka jadranskog pomorskog puta. Vrgada je čitava u gustoj borovoj šumi, a sjevernom stranom proteže se dugačka pješčana plaža od crvenog pijeska koja je prava oaza za uživanje u moru i suncu. Manji dio površine otoka se poljoprivredno obrađuje. Preostalo stalno nastanjeno, većinom starije stanovništvo održava ekstenzivnu poljoprivredu. Ona se svodi na uzgoj ovaca, peradi, održavanje maslinika te uzgoj povrća za vlastite potrebe.


 

Zadar

Zadar je grad iznimne povijesti i izuzetno vrijednog kulturnog naslijeđa, grad koji će Vam uvijek iznova ponuditi nešto novo i posve originalno. Smješten u samom srcu Jadrana, Zadar čini urbano središte Sjeverne Dalmacije kao administrativni, privredni, kulturni i politički centar regije. Posebnost grada neodoljiva je za poštovatelje i ljubitelje povijesnih spomenika i kulturne baštine, umjetnike, turiste i njegove građane. Još prije četrdesetak godina Alfred Hitchcock proglasio je zadarski zalazak Sunca „najljepšim na svijetu“. S njegovim mišljenjem slažu se i brojni turisti koji uživaju u pogledu na zagrljaj mora, zalazećeg Sunca i neba uz zvukove svjetski poznatih Morskih orgulja i čaroliju svjetlosti nove urbane instalacije Pozdrav Suncu.